20.04.  Хімія, 10 клас

Тема.  Контрольна робота №4 на тему "Оксигеновмісні органічні сполуки"

Виконати контрольну роботу та надіслати до 20.00. год 20.04.2021 року.

Контрольна робота №4 на тему «Оксигеновмісні органічні сполуки»

У завданнях 1-12 виберіть по одній правильній відповіді. Кожне завдання по 0,5 бала.

1.                 Укажіть загальну формулу карбонової кислоти:

а) CnH2n+2O ;         б) CnH2nOH;         в) CnH2n+1OН;       г) CnH2n+1COOH.

    2.      Оцтова кислота змінює колір лакмусу на:
        а) фіолетовий;            б) червоний;        в) малиновий;             г) синій.

      3.    У природі існують жири:
        а) лише рослинного походження;   б) лише тваринного походження;
        в) рослинного і тваринного походження.
    
    4.         Жирами називаються:
        а) естери вищих карбонових кислот і етанолу;
        б) естери вищих карбонових кислот і гліцерину;
        в) естери низькомолекулярних карбонових кислот і гліцерину.
    
        5.       Мила — це: 

а) солі вищих карбонових кислот;             б) солі амінокислот;
в) похідні вищих спиртів.
 
6. Укажіть, у результаті якої реакції утворюються макромолекули крохмалю:
а) полімеризації;       б) окиснення;      в) поліконденсації.
 
7. Укажіть, із залишків якого мономера складаються макромолекули целюлози:
а) α-глюкози;               б) β-глюкози;               в) фруктози.
 
8.     Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться
функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна;       б) карбоксильна й гідроксильна;
в) аміно- й карбоксильна.
 
9.   Укажіть, наявністю яких груп зумовлені амфотерні властивості білків:
а) -OH, -SH;             б) -NH2, -COOH;                в) -NH2, -OH.
 
10.     Реакція денатурації характерна для таких речовин:  
а) усіх органічних;          б) спиртів;       в) білків;        г) карбонових кислот.
        
11.            Укажіть серед наведених сполук β-амінокислоту:
а) CH3 - CH(NH2) - COOH;              б) CH3 - CH2 - CH(OH) - COOH;
в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;            г) CH3 - CH(NH2) - CH2 - COOH.
 
12.   Укажіть властивості оцтової кислоти, що спричиняють її застосування у харчовій промисловості:
а) добре розчиняється у воді;
б) розчин кислий на смак;
в) змінює забарвлення індикаторів.

  13.   Закінчіть рівняння реакцій (кожне рівняння по 0,5 бала):

а)   С2Н5ОН +   HCl →
б)   СН3 – СООН +   К2СО→ 
в)   СН3СООН +   Nа →
г)   С5Н11ОН +   О2 →
     
     14.   Задача (4 бали)
Який об’єм водню утвориться під час взаємодії 23 г технічного етанолу, який містить 20 % домішок, з достатньою кількістю калію?

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу